• 3. Welke dosis ontvangt de ongeboren vrucht?

    Leerdoel

    • Je leert welke dosis de ongeboren vrucht ontvangt als gevolg van blootstelling aan ioniserende straling bij verschillende radiodiagnostische onderzoeken.


    Welke dosis ontvangt de ongeboren vrucht?
    Voor een embryo of foetus geldt dat vaak het hele lichaam bestraald wordt en dat vrijwel alle cellen delen, waardoor de geabsorbeerde dosis gelijk is aan de effectieve dosis. Voor een embryo of foetus geldt 1 Gy is gelijk aan 1 Sv (6).

    In de onderstaande tabel staat een overzicht van de dosis straling uitgedrukt in mGy die een foetus ontvangt als gevolg van verschillende soorten diagnostiek bij de moeder (7). 

    Tabel 4. Benadering  van de dosis die een foetus ontvangt als gevolg van veel voorkomende radiodiagnostische onderzoeken (7*).

    Tabel waarin de hoeveelheid rontgenstraling per onderzoek is beschreven.

    * de bron bij deze tabel is weliswaar oud, maar wordt nog steeds gebruikt als referentie om een beeld te krijgen van de hoeveelheid straling die de foetus ontvangt per verrichting. Naar verwachting zal de hoeveelheid straling in de loop der tijd eerder wat afgenomen zijn doordat de techniek verbeterd is. Bij de CT-onderzoeken waarbij de uterus niet in het FOV ligt, is de gemiddelde dosis die de foetus ontvangt 0,06 mGy of lager. Bij een CT van de thorax kan de dosis oplopen tot bijna 1 mGy.

    Bij alle conventionele röntgenonderzoeken waarbij de uterus niet in het FOV ligt is de dosis lager dan 0,01 mGy. Als de uterus in het FOV ligt bij een CT- of Röntgenopname, is de dosis op de foetus hoger dan 1 mGy (7) .